19 Ocak 2011 Çarşamba

Bir Atasözü ve Bir Adam

Yaklaşık 15 yıl önce İstanbul’da yapılan uluslararası voleybol şampiyonasında Türkiye batı ülkelerinden biriyle karşılaşacaktır. Karşılaşmanın file (baş) hakemi Sovyet federasyonundandır.Hakemlerin istirahat ettiği salonda Sovyet hakem tesadüfenbizimkilerinyanındaki masada oturmaktadır. Bizimkiler maçımızı yönetecek hakemitanırlar ve Türkçe bilmediğinden emin olduklarından, kendi aralarındasohbete devam ederler. Konu Sovyet hakeme bizim takıma toleranslıdavranması konusunda ricadır. Ancak, geçen uzun süreye rağmen cesaretedip söyleyemezler. Bu arada tüm konuşmalar yan masadan duyulmaktafakat-Türkçe konuşulduğundan- misafirlerin anlamadığına inanılmaktadır. ½saat-45 dakika sonra Sovyet hakem masasından kalkıp giderkenbizimkileredöner, eğilir ve alçak sesle konuşur. “Hereket sizden, bereketbizden.”
........................
Akşam yemekte bizimkiler Sovyet hakeme yaklaşıp sohbete başlarlar.Başlangıçta Rus olarak yorumlanan hakemin Azerbaycanlı RAMİZ SAMEDOVoluğu anlaşılır. Sohbet esnasında bir (Azerbaycan) Türk atasözünü dilegetirir.“Adam vardır adamlara nahşidir (nakıştır),Adam vardır eşeh ondan yahşidir.”
........................
Bir kaç yıl sonra, hakemimizi Amerika’da yapılan olimpiyat oyunlarındaUSA-Japonya maçında file (baş) hakem olarak görüyoruz. Kritik birpozisyonda, topu ve sayı kararını USA lehine verir. Japon oyuncularınitirazına ve diğer hakemlerin aksi kararına rağmen; kendi kararındaısrar eder.Maç sonrasında yapılan itirazlar ve video görüntülerinin kontrolüsonucunda topun Japonlara verilmesi gerektiği; bizim hakemin yanlışkarar verdiği ve kararında ısrar ettiği için olimpiyatlardaki görevine son verilmesi söz konusu olur. Maçın tekrarı gündeme gelir. Ramiz SAMEDOV’un görevine son verilip ülkesine geri gönderilir. Tekrarlanan maça Japon takımı -protesto amacı ile- saçlarını usturayavurdurarak çıkarlar ve maçı alırlar.
........................
Ramiz SAMEDOV Azerbaycan’a döndükten 2 gün sonra bir otel odasında ölübulunur. İntihar etmiştir. Hiç bir açıklama-not veya mesajbırakmamıştır.
............................................................
Mekanın cennet olsun Ramiz SAMEDOV. Tanrı taksiratını affetsin. Adam gibi yaşayıp, adam gibi ölmesini bildiğin için.

Kenan Erzurumlu'ya Teşekkürler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder