28 Ocak 2010 Perşembe

DOĞRU BULDULAR Kİ NOBEL VERDİLER

Justin Kruger ve David Dunning, 2000 yılında nobel kazanan psikologlardır. Kruger-Dunning teorisi " Cehalet, bilgeliğin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.Cahil oldukça cesur olur.Cesur cahil,haddini de bilmez.Hem yetersizdir,hem de sınırsız ölçüde ataktırlar.Eğitim aldıklarında," Yetersizlik+Cesaret+Doyumsuzluk" gibi özelliklerinin farkına varır,cahiller tarafından alkışlandıkça daha da atılgan olurlar.Yetersizliğine rağmen,kendini ve yaptıklarını över,her konuda öne çıkar,her türlü üstün konumun hakkı olduğuna inanırlar.Kariyer edinme bakımından cesaretleri ve haddini bilmez atılganlıkları," Cehaletin kazandırdığı bir avantaja dönüşür."
Oysa gerçek bilgili ve yetenekli insanlar, seviyelerine göre artan oranda " "Alçakgönüllüdürler" ön plana çıkmazlar. Aslında hakları olan görev, mevki ve makamlara kendiliklerinden talip olmazlar. Değerlendirilmek ister, teklif beklerler. Beklentileri gerçekleşmeyince de küser, kırılır, daha da geriye çekilecek, yaşarken öleceklerdir. Bu sebepledir ki; İhtiraslı olmayan yeteneklilerin mezarlığı, Cahil, fakat ihtiraslı olanların mezarlığından milyonlarca kat daha kalabalıktır.
Sonuç olarak ; " Yetersiz-İhtiraslı Eğitilmiş Cahiller, yetenekli-bilgili bu yüzden de fazla alçakgönüllülere göre, genelde hızlı yükselecek, ünlenecek, önemsenen, özenilen bir konuma geleceklerdir.
Acaba Kruger-Dunning İkilisi haklı mı, haksız mı ? Etrafımıza bir bakalım ! Tepeden tırnağa, vicdanımızla baş başa, ön planda görünenlerin, yönetenlerin bulundukları konumları değerlendirelim ! Acaba yüzde kaçı " Yetenekli-Bilgili ve Alçakgönüllü " Bana göre %10-20'yi geçmez. Size göre bu oran kaç acaba ?
Milletler, hak ettikleriyle, hak ettikleri şekilde yönetilirler. Monarşilerde egemenlik, ilahi kaynaklıydı ve kadere bağlıydı. Bugün, DEMOKRASİ-CUMHURİYET idaresi " Milletin Kaderini, Yine Milletin Karar ve Gayreti Belirler ! " ilkesini getirmiştir. Egemenlik, Kayıtsız Şartsız Milletin ise; Egemenleri millet belirliyor demektir. Bu doğru yapılmamışsa kimsenin şikâyet hakkı yoktur.
Allah(cc) müstahakkımızı versin !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder